Project Aahzo
Joke Decru
Project Aahzo
04/01/2025
3 min
0

Dakloos met een huisdier: hoe CAW en AAP voor oplossingen zorgen

04/01/2025
3 min
0

Dakloos met een huisdier: hoe CAW en AAP voor oplossingen zorgen

In de straten van Antwerpen vormen mens en dier vaak een onafscheidelijk duo. Voor veel daklozen is hun hond niet alleen een trouwe metgezel, maar ook een bron van troost, bescherming en liefde. Toch brengt het hebben van een huisdier voor deze kwetsbare groep ook extra uitdagingen met zich mee. Gelukkig werken CAW en AAP vzw al jaren samen om praktische oplossingen aan te bieden.

Een gedeeld engagement

De samenwerking tussen AAP vzw en CAW ontstond jaren geleden via de Stad Antwerpen. Binnen CAW groeide in die periode de vraag naar oplossingen voor daklozen met huisdieren, omdat zij vaak geweigerd werden in nachtopvangcentra. Dit dwong dakloze baasjes tot hartverscheurende keuzes.

Dorien, die al meer dan tien jaar bij het outreach-team van CAW werkt, zag hoe snel de hulp van AAP onmisbaar werd. “Ik denk dat we intussen al zeker zes à zeven jaar contact hebben met AAP. Onze samenwerking begon met heel praktische vragen: waar kan een cliënt ‘s nachts terecht met zijn hond? Welke organisaties helpen met dierenvoeding of betaalbare medische zorg? AAP vzw biedt niet alleen concreet avdies, maar is ook enorm betrokken bij onze doelgroep, ondanks dat het niet de meest makkelijke groep is. We voelden meteen een gemeenschappelijk doel: het welzijn van mens en dier.”

Mensgericht te werk gaan

Voor de cliënten van CAW maakt de ondersteuning van AAP vaak een wereld van verschil. Dorien herinnert zich een specifieke situatie die haar altijd is bijgebleven: “Een jonge dakloze man had een hond gekregen van een andere dakloze, die vervolgens verdwenen was.

Hoewel hij algauw enorm gehecht raakte aan de hond, besefte hij dat hij niet voor het dier kon zorgen. Maar zomaar afstand doen was ook geen optie, die hond was zijn alles. Samen met de collega’s van AAP vonden we een oplossing: een gastgezin ving de hond op, terwijl de jongeman updates kreeg over hoe het met zijn dier ging. Dat gaf hem rust en vertrouwen, omdat hij wist dat de hond goed terechtkwam.”

Naast opvang biedt AAP vzw ook hulp bij dieren met gedragsproblemen. “Enkele jaren geleden kwamen we in contact met een bedelaar die een heel grote hond had,” vertelt Dorien. “Dat dier reageerde agressief op voorbijgangers, en de buurtbewoners klaagden erover. Maar in plaats van de hond zomaar weg te nemen bij zijn baasje, koos AAP voor begeleiding. Ze gaven de bedelaar tips, deden samen socialisatieoefeningen en zorgden voor een geschikte muilkorf voor tijdens het bedelen. Dankzij hun werkwijze konden de man en zijn hond samenblijven, op een verantwoorde manier.”

Wat Dorien erg waardeert, is de respectvolle benadering van AAP. “Ze nemen de zorg voor het dier niet zomaar over van de daklozen, wijzen hen niet met de vinger en leggen hen geen regels op. Ze ondersteunen hen stap voor stap, met veel liefde.”

AAP opent deuren

Een extra troef binnen de samenwerking is de laagdrempeligheid van AAP vzw. “Onze cliënten voelen zich welkom bij hen, omdat ze geen vooroordelen hebben. Ze kijken niet alleen naar de situatie op zich, maar ook naar de mens en het dier erachter. Dat merk je bijvoorbeeld aan hun flexibiliteit: afspraken kunnen plaatsvinden op een ontmoetingsplek naar keuze, zoals een park of een vaste bedelplek. En als iemand niet komt opdagen, wordt die persoon niet meteen veroordeeld. Die aanpak is goud waard.”

Ook op praktisch vlak biedt AAP essentiële hulp. “Ik weet nog dat ik me zorgen maakte over een cliënt die in de gevangenis belandde. Wat was er met zijn hond gebeurd? Ik stuurde een mail naar Laurie van AAP, en zij volgde het meteen op. Nog diezelfde dag wist ik waar de hond was en dat alles in orde was. Dat is echt hun terrein: ze hebben de juiste contacten en weten hoe ze doelgericht moeten handelen.”

Bovendien helpt AAP CAW-medewerkers om de juiste instanties te vinden, zoals dierenvoedselbank Poezewoef of de Stichting Prins Laurent voor laagdrempelige medische zorg. “Als collega’s vragen hebben over een cliënt met een huisdier, verwijs ik onmiddellijk naar AAP. Zonder hen zouden er veel meer deuren gesloten blijven.”

Van noodhulp naar blijvende impact

De samenwerking tussen CAW en AAP blijft zich vandaag verder ontwikkelen. “Momenteel komt de hulpvraag meestal van ons, maar ik zie mogelijkheden om in de toekomst samen nieuwe projecten op te zetten,” zegt Dorien. “Bijvoorbeeld door te kijken hoe hun honden een rol kunnen spelen in therapie en herstel binnen instellingen of psychiatrische zorg, waar onze cliënten vaak terechtkomen.”

Dorien merkt ook hoe haar eigen perspectief is veranderd. “Vroeger dacht ik sneller: ‘het is beter dat de dakloze zijn huisdier afstaat’. Maar nu weet ik dat er vaak een andere weg is. AAP creëert ruimte om samen naar alternatieven te zoeken. En als je hulp op maat aanbiedt en zonder oordeel begeleidt, zijn onze cliënten echt bereid hun gedrag aan te passen. AAP begrijpt de realiteit waarin zij leven.”

Wat vaststaat, is dat deze samenwerking een ongelofelijke impact heeft op mens en huisdier. “Zonder AAP vzw zouden veel van onze cliënten geen uitweg zien. Dankzij hun werk kunnen mensen en hun geliefde huisdieren bij elkaar blijven, ondanks alle uitdagingen. En dat is onbetaalbaar.”


Komt jouw organisatie in aanraking met kwetsbare groepen en hun huisdieren? Neem dan gerust contact op via deze link. Samen zoeken we naar een oplossing die werkt voor mens én dier.




Wie schreef dit artikel?
Virginie Van Dael is copywriter, schrijfcoach en redactrice. Ze helpt auteurs en ondernemers bij het treffend verwoorden van hun verhalen.
Meer weten? Neem een kijkje op studioboris.

Reacties
Categorieën